ХІІ студентська науково-практична конференція на тему: «Сучасні підходи в освіті та технологіях: виклики й можливості для молоді»

23–24 квітня 2025 року у ВСП «СФК НУХТ» відбулася ХІІ студентська науково-практична конференція на тему: «Сучасні підходи в освіті та технологіях: виклики й можливості для молоді».

У засіданні секції соціально-гуманітарних дисциплін та загальноосвітніх предметів (координатор  – к.і.н. Людмила Коваленко) взяли участь студенти груп: 1-КІ-03 (Майковський Іван, Книш Дмитро, Гонтаренко Даніїл, Глуханич Марія), 1-ХТ-04 (Вус Катерина), 2-РО-06 (Осадча Аліна), 2-АКІТ-03 (Колісник Богдан, Самілик Богдан, Безкоровайна Юлія), 2-КІ-02 (Телевна Поліна), 3-КІ-01 (Гайченя Артем), 3-РО-05 (Пятишкіна Богдана), 3-ВБК-01 (Пєтухова Дар’я).

Здобувачі освіти представили власні дослідження на різноманітну тематику. В контексті історичного краєзнавства було розглянуто відбудову міста Суми у повоєнні роки  та історію невеликого села в умовах двох воєн: радянсько-німецької та сучасної російсько-української. Зацікавлення викликали й такі актуальні соціальні проблеми,  як гендерна рівність в освіті та в умовах війни. Значна частина досліджень здобувачів була присвячена сучасним підходам в освіті, включаючи дистанційне навчання, його переваги та вплив на фізичну активність студентів. Розглянута була і роль соціальних мереж у популяризації української мови. Окрему увагу учасники конференції приділили проблемам здоров’я молоді, зокрема впливу малорухливого способу життя та хімічного забруднення харчових продуктів. Це свідчить про глибоке розуміння молоддю сучасних проблем та їх прагнення до пошуку рішень.

У засіданні секції технічних наук (координатор  – к.т.н.  Володимир Заїка)  взяли участь студенти різних курсів технічних спеціальностей, які представили результати своїх наукових досліджень та практичних напрацювань у сфері сучасної автоматизації, інноваційних технологій, комп’ютерної інженерії та технологій енергоощадження.

Серед основних тем виступів технічної секції були:

  • новітні цифрові технології в освіті, повсякденні та промисловості
  • розвиток технологій “Розумний будинок”
  • штучний інтелект і його роль у майбутньому
  • екоінновації та сталий розвиток.

Конференція стала чудовою платформою для обміну ідеями, презентації творчих проєктів і налагодження наукового та дослідницького діалогу між студентами, викладачами та представниками професійної спільноти.

 

У засіданні секції технологічних наук (координатор- Тетяна Назаренко)  під час конференції учасники обговорювали такі питання:

  • Застосування нанотехнологій у харчовій промисловості.
  • Сучасні тенденції розвитку продуктів органічного виробництва в Україні та світі.
  • Сучасні пастило-мармеладні вироби.
  • Солодощі нового покоління: здоровий вибір сучасного споживача.
  • Хімія в харчових технологіях: сучасні виклики та можливості для молоді.
  • Креативні тенденції способів подавання страв та напоїв.
  • Довіряй та перевіряй: штучний інтелект та вузьконаправленість питань у харчовій промисловості.
  • Інноваційні технології в харчовій промисловості. Новітні способи обробки продуктів (сублімація, високий тиск, біотехнології).

 

Здобувачі освіти Костюк Олеся, Медведєва Софія, Тригуб Аліна(група 3-ВБК-01), Сєлємєнєва Ніка, Гончаренко Ксенія (група 2-РО-06), Дудник Михайло ( група  2-ВХП-21) Лейба Анастасія, Тарабухіна  Дар`я, Оконенко Анастасія (групиа 3-ВХП-18); Сисоєв Назарій (група 1-ХТ-04),  Слободенюк Анастасія, Скляр Олена, Юдіна Анастасія (група  4-х-124),  Гусакова Дар’я (групиа 2-ВБК-02) у своїх  доповідях представили інноваційні технології в харчовій промисловості, новітні способи обробки продуктів, сучасні креативні тенденції у подачі страв та напоїв, що активно формуються під впливом гастрономічної моди, розвитку кулінарного мистецтва та інноваційних технологій.

 

Дякуємо всім учасникам та науковим керівникам за активну участь, цікаві доповіді та високий рівень підготовки! Бажаємо подальших успіхів у навчанні, дослідницькій діяльності й реалізації власних проєктів!