Завідувач кафедри технології молока і м’яса Сумського національного аграрного університету. Кандидат технічних наук, доцент.
Закінчила Сумський технікум харчової промисловості у 2003 році і отримала диплом з відзнакою за спеціальністю «Виробництво цукристих речовин». З 2004 по 2017 працювала викладачем спецдисциплін у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ, головою циклової комісії «Виробництво цукристих речовин та полісахаридів».
Науковий доробок складає більше 60 наукових праць із яких: 3 Патенти України на корисну модель; 3 Патенти України на винахід. Є автором безвідходної технології переробки коренеплідних овочів.
Самілик М.М. є одним із розробників технічних умов: «Молоко А2 незбиране», «Молоко коров’яче А2 питне», «Йогурти А2», «Сири м’які А2». За цими технічними умовами на Сумщині стартувало, вперше в Україні, промислове виробництво гіпоалергенного натурального молока та молочних продуктів А2.
Бажаю коледжу процвітання та подальшого розвитку.