Лабораторія оснащена інформаційними стендами з класифікаціями процесів, а також апаратів: молоткова дробарка, ситовий класифікатор, прилад для визначення наведеної довжини і моменту інерції молотків дробарки, плунжерна гідравлічна установка для дослідження процесу пресування, лопатева мішалка, абсорбційна установка, конвективна сушарка, вакуумна сушарка. 

Лабораторне обладнання представлене установками для проведення механічних, гідромеханічних, теплових та масообмінних процесів харчових виробництв.

В процесі навчання в лабораторії процесів і апаратів студенти отримують знання з наукових принципів апаратно-технологічного оформлення процесів харчових виробництв, оцінки основних техніко-економічних характеристик устаткування та набувають компетенції, пов’язані зі створенням і експлуатацією машин і апаратів харчових виробництв, освоєння сучасних методик розрахунку конкретного виду устаткування харчового підприємства.

Кабінет  з устаткування закладів ресторанного господарства дозволяє вивчати конструкцію, основні регулювання, правила експлуатації та обслуговування машин у закладах готельно-ресторанного господарства.

Оснащений кабінет стендами, плакатами та діючим устаткуванням.

Навчаючись в лабораторії студенти набувають практичних навичок та отримують знання з основних напрямків розвитку науково-технічного прогресу в готельно-ресторанній справі, вивчають будову, правила експлуатації та регулювання устаткування, навчаються підбирати обладнання для використання в закладах.