«Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів»

Освітньо-кваліфікаційна характеристика
Освітньо-професійна програма підготовки
Матеріально-технічне забезпечення
Результати моніторингу якості освіти

ТЕРМІНИ НАВЧАННЯ:
Денна форма навчання – 3 роки 10 місяців
Заочна форма навчання – 2 роки 9 місяців
Спеціальність відкрита в 1955 році.; випущено понад 5000 осіб.
Освітньо-кваліфікаційний рівень:
 молодший спеціаліст
Напрям підготовки: харчові технології та інженерія
Кваліфікація: технік-технолог з виробництва борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів

...Древня і мудра професія – пекти хліб. Хліб – основа нашого життя, його насущність. Викладачі, які навчали студентів у перші роки заснування спеціальності  та ті, хто працюють сьогодні, мали і мають перед собою одну мету – прищепити любов до професії, навчити розуміти її нюанси руками і серцем. І багато поколінь фахівців, які одержали путівку в професійне життя саме в стінах коледжу, вдячні за велику науку. І ще багато поколінь, які будуть навчатися, з гідністю пронесуть любов до обраного фаху через все своє трудове життя.

Для підвищення якості підготовки фахівців нашими викладачами велика увага приділяється удосконаленню практичного навчання студентів. цикл практичного навчання розпочинається з проведення навчальної практики. Проводиться навчальна практика в аудиторіях коледжу під керівництвом майстра виробничого навчання .

Для студентів спеціальності 5.05170104 “Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів” цикл практичного навчання розпочинається з проведення навчальної практики. Проводиться навчальна практика в аудиторіях коледжу та на виробничій базі ТОВ «Сумська паляниця» під керівництвом майстра виробничого навчання.

Технологічна практика для студентів 4-го курсу має широку географію баз проведення. Місцями її проведення стали такі підприємства, як ТОВ «Сумська паляниця», ПАТ «Роменська кондитерська фабрика», ПрАТ «Монделіс Україна», ТОВ «Лебединський хлібозавод», ТОВ «Роменський завод продтоварів», ТОВ «Світ ласощів», ПрАТ «Дніпропетровський хлібозавод №9», хлібохарчокомбінат Краснопільської РСС, ФОП Брага Н.В., ФОП Гостєв С.Ю,, ПП Співак В.А., ФОП П’ятниця Н.С., ПП Калініченко Н.М., ТДВ «Охтирський хлібокомбінат»

Переддипломну практику для студентів організовано на ТОВ «Сумська паляниця», ПАТ «Роменська кондитерська фабрика», ПрАТ «Монделіс Україна», ТОВ «Лебединський хлібозавод», ТОВ «Роменський завод продтоварів», ТОВ «Світ ласощів», ПрАТ «Дніпропетровський хлібозавод №9», хлібохарчокомбінат Краснопільської РСС, ФОП Брага Н.В., ФОП Гостєв С.Ю,, ПП Співак В.А., ФОП П’ятниця Н.С., ПП Калініченко Н.М., ТДВ «Охтирський хлібокомбінат», ПрАТ «Конотопський хлібокомбінат», ТДВ «Глухівський хлібокомбінат»

Продовжується багаторічне  співробітництво з головним базовим підприємством спеціальності – ТОВ „Сумська паляниця”.

Студенти спеціальності є щорічними призерами міського фестивалю молодіжної творчості «Студентська весна» в номінаціях «Хореографія»та «Декоративно-прикладне мистецтво».
У 2011 році стали призерами конкурсу «Волонтер року» Сумського міського громадського об’єднання захисту прав та інтересів дітей-інвалідів з психофізичними вадами і посіли відповідно І та ІІ місця.
У конкурсі «Студент року Сумщини 2010» студенти спеціальності перемогли у номінаціях «Навчальна діяльність» та «Спортивна діяльність».
Щорічно  до Дня працівника харчової промисловості проводиться тиждень циклової комісії, в рамках якого студенти – виявляють свою професійну майстерність у виставці-ярмарку виробів  з борошна, майстри – проводять майстер- клас по випічці хлібобулочних виробів.
Сьогодні професія технолога харчових виробництв є однією з найбільш затребуваних на ринку праці. Хоча існує досить велика кількість вузів, що готують фахівців у цій області, проте багато їхніх випускників воліють працювати в інших сферах, бо існує думка, що кар’єрні можливості технологів обмежені, а рівень заробітної плати значно нижче, ніж, наприклад, у випускників економічних спеціальностей.
Насправді ж, у зв’язку з дефіцитом, що склався за 90-і роки на ринку праці технологів, попит на них перевищує пропозицію. Тому у великих компаніях рівень зарплат випускників-технологів не поступається рівневі зарплат економістів, а професійний і кар’єрне зростання часто виявляється динамічніше.

 

НАШІ СТУДЕНТИ
знають:
– технологію і техно-хімічний контроль хлібопекарських, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів;
– стандарти, технічні умови, інструкції та інші нормативно-технічні документи, які регламентують випуск продукції і проведення лабораторних аналізів.
вміють:
– організовувати і вести технологічний процес виробництва хлібопекарських, кондитерських, макаронних виробів та харчо концентратів;
– самостійно приймати рішення, вносити необхідні корективи у хід технологічних процесів;
– забезпечувати випуск доброякісної продукції.

 

 

 

КАР’ЄРА
Випускники нашої комісії можуть працювати на підприємствах харчової промисловості (хлібозаводах, кондитерських, макаронних фабриках, харчоконцентратних підприємствах, заводах продтоварів) і займати посади:
– техніка-технолога,
– майстра виробничої дільниці,
– начальника цеху,
– начальника зміни,
– техніка-хіміка,
– контролера готової продукції,
– техніка-лаборанта,
– лаборанта.

Матеріально-технічна база спеціальності відповідає вимогам сьогодення і забезпечує високий практичний рівень підготовки майбутніх фахівців.

Лабораторія технології галузі та технохімконтролю  забезпечена контрольно-вимірювальними приладами для проведення лабораторних робіт з ТХК галузі у відповідності з навчальними програмами, для проведення пробного лабораторного випіканнякухонний комбайн «Gorenie». Також лабораторія забезпечена плакатами: «Терміни та визначення», «Хлібопекарське виробництво», «Хлібобулочні вироби» та навчальним фільмом «Визначення масової частки сахарози в розчині»;

Кабінет технології хлібопекарських, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів забезпечений стендом «Виконання курсового та дипломного проектування», плакатами: « Кондитерські вироби», « Економія борошна» та моделлю «Автоматизоване тістоприготувальне відділення». Для проведення лабораторних робіт з технології хлібопекарських виробів встановлено: піч електрична П-503, піч муфельна, центрифуга ручна, тістомісильна машина.

Лабораторія мікробіології та кабінет товарознавства сировини галузі № 44 забезпечені сучасними контрольно-вимірювальними приладами для проведення лабораторних робіт з мікробіології та товарознавства сировини галузі: мікроскоп для морфологічного дослідження “MICROmed”, мікроскоп XS-2610 з камерою, мікроскоп МБН – 1, мікроскоп М – 09, автоклав, термостати. Кабінет та лабораторія оснащені плакатами з мікробіології та товарознавства сировини. З метою підвищення ефективності викладання фахових дисциплін встановлено сучасні технічні засоби навчання (монітор 20 PHILIPS, ноутбук Lenovoidea Rad, проектор Ben GMS502).

У кабінеті обладнання галузі та  кабінеті промсанітарії розміщені плакати учнівські на тканині (93 шт),  моделі: вистійно-пічного агрегату, силосно-просіювального відділення, виробничого силоса, автоборошновоза, безтарного зберігання борошна, тістоприготувального агрегату ВНИИХП, хлібопекарського та макаронного обладнання (15 шт), які використовуються у навчальному процесі.

В кожному кабінеті та лабораторії оформлені куточки на допомогу студентам, які містять методичні рекомендації та зразки оформлення лабораторних і практичних робіт; інформаційні стенди з відображенням впровадження сучасної техніки і технології, нових досліджень в хлібопекарській, кондитерській, макаронній промисловості.

У кожному кабінеті і лабораторії оформлений куточок охорони праці, ведеться відповідний журнал з техніки безпеки.

Члени комісії приймають активну участь у підготовці студентів для участі у конкурсі «Кращий технік – технолог хлібопекарського та кондитерського виробництв» серед студентів коледжів НУХТ.

Цікаво та на високому рівні викладачі комісії та студенти проводять тиждень циклової комісії, в рамках якого: виставка-ярмарок виробів з борошна, конкурс поробок з макаронних виробів, майстер – класи «Якщо хочеш- навчу», брейн-ринги, олімпіади зі спецпредметів, науково-практичні конференції, виховні години для студентів І курсу, конкурс відео презентацій.