Освітньо-кваліфікаційна характеристика
Освітньо-професійна програма підготовки
Матеріально-технічне забезпечення
Результати моніторингу якості освіти


Спеціальність:
5.051701.05 «Виробництво цукристих речовин та полісахаридів»
Напрям: 6.051701 «Харчова технологія та інженерія»
Освітньо-кваліфікаційний рівень: молодший спеціаліст
Кваліфікація: технік-технолог з виробництва цукристих речовин
Термін навчання: 3 роки 10 місяців

Варто знати:Сучасне виробництво цукристих речовин далеко виходить за межі виробництва цукру-піску. Асортимент цукропродуктів представлений широкою палітрою різноманітних виробів, для виробництва яких застосовуються сучасні технології. Фахівці галузі мають оволодіти не лише хімічними, технологічними аспектами, а й досконало знати сучасні комп’ютерні програми, що дозволяють виконувати розрахунки1394527628_foto02, розробляти графічні  проекти.
Історія розвитку спеціальності „Виробництво цукристих речовин та полісахаридів” розпочалась 1 жовтня 1928 року, коли при Сумській механічній профшколі було відкрите хімічне відділення, яке 24 серпня 1930 року було виділене в самостійний технікум з назвою „Сумський хімічний технікум” з підпорядкуванням Союзцукру.

До складу циклової комісії спеціальності 5.05170105 “ВИРОБНИЦТВО 1394527637_foto03ЦУКРИСТИХ РЕЧОВИН ТА ПОЛІСАХАРИДІВ” входять:
Самілик Марина Михайлівна,к.т.н., голова циклової комісії, викладач спецдисциплін,
Рибалка Олена Вікторівна, викладач вищої категорії,
Денисенко Тетяна Сергіївна, викладач вищої категорії, нагороджена знаком “Відмінник освіти”,
Мизенко Галина Іванівна, викладач вищої категорії,
Кошков Віктор Михайлович, викладач спецдисциплін,
Капля Тетяна Миколаївна, викладач спецдисциплін.

1394527590_foto04Кар’єра та подальші перспективи:
Молодший спеціаліст може працювати на підприємствах по виробництву цукру-піску, цукру-рафінаду, крохмалю і крохмалопродуктів на первинних посадах:
– начальник зміни;
– технік-технолог (змінний технолог);
– начальник цеху (дільниці);
– хімік по сировині;
– технік-лаборант,
а також на посадах, які заміщуються молодшими спеціалістами з вищою освітою відповідно до типових галузевих та інших номенклатурних посад.

Випускники спеціальності можуть продовжувати навчання для отримання освітньо-кваліфікаційних рівнів бакалавр і спеціаліст в Національному університеті харчових технологій та Регіональному центрі НУХТ, який функціонує на базі технікуму.

Практична підготовка та матеріально-технічне забезпечення:
Важливою складовою навчального процесу  є практична підготовка студентів спеціальності на передових підприємствах галузі:
– ВП “Кобеляцький цукровий завод” (Полтавська область);
– ТОВ “УК.АЗ.-Дружба” (Сумська область);
– ТОВ “Боршівський цукровий завод” (Тернопільська область);
– ЗАТ СГП “Цукрове” (Харківська область);
– ЗАТ “Линовицький цукрокомбінат “Красний” (Чернігівська область);
– ТОВ “Іллінецький цукровий завод” (Вінницька область);
– ВАТ “Гнідавський цукровий завод” (Волинська область);
– ТОВ “Дубенський цукровий завод” (Рівненська область)

Викладання спецдисциплін проводиться у спеціалізованих кабінетах та лабораторіях:
– кабінет технології цукристих речовин, який забезпечений моделями і макетами технологічного обладнання, навчальними плакатами, стендами з апаратурно-технологічною схемою бурякоцукрового виробництва;
– кабінет технологічного обладнання, який оснащений моделями обладнання бурякоцукрових, цукрорафінадних та крохмале-патокових заводів;
– лабораторія технохімічного контролю виробництва, яка оснащена сучасними контрольно-вимірювальними приладами для проведення лабораторних робіт, стендами зі схемою технохімічного контролю бурякоцукрового виробництва.
Підвищення ефективності викладання фахових дисциплін відповідно до сучасних вимог забезпечується використанням відеотехніки, мультимедійних засобів навчання. Продовжується робота по створенню відео фонду спеціальності.

Позаурочна робота зі студентами:
Поряд із підготовкою молодших спеціалістів відповідно до навчального плану проводиться виховна робота, яка дозволяє розкрити різнопланові таланти студентів, навчити їх бути комунікабельними; розвивати ораторські здібності, лідерські якості. Студенти приймають участь у науково-практичних конференціях; організовують різноманітні виставки та експозиції; беруть участь у художній самодіяльності.